Delite vsebino z vašimi prijatelji:
.
Hana, Bajka, Zoya in Tisa
Maskoti oddaje Štiri tačke sta bili vrsto let bernska planšarska ovčarka Tisa in petletna yorkširska terierka Zoya.
Tisa nas je osvojila prvo sekundo

Tiso smo šli leta 2000 samo pogledat v Podpeco na Koroškem. Tam je namreč bernka Tera pri družini Mrdavšič imela štiri mladičke in Tisa je bila namenjena njihovemu sinu Alešu, torej naj bi ostala doma. No, če bi dobili kakšnega dobrega človeka, bi jo pa vseeno prodali, so razmišljali Mrdavšičevi …

In, ko smo videli tega malega trobarvnega medvedka, ni bilo več vprašanja. Kljub temu, da smo imeli še nedokončano hišo in smo vedno govorili, da se bo Yukici pridružil en večji kuža šele potem, ko bo okrog hiše tudi ograja, smo na vse to pozabili. No, midve z Ano sva Dina tako lepo pogledali, da sploh ni mogel reči “ne”.

Tisa in Yuki
Tako smo čez štirinajst dni še enkrat odšli na Koroško in domov pripeljali Tiso. Seveda smo se prej pozanimali vse o tej čudoviti pasji pasmi in Tisa nam je samo potrjevala, kakšen lep značaj imajo lahko bernci, če odraščajo pri dobrih ljudeh .
No, malo težavic je bilo na začetku, saj je bila doma destletna kokeršpanjelka Yuki, ki je Tisi vsak dan dopovedovala, da je ona glavna. Eno leto sta živeli skupaj in v tem času je Yuki Tiso naučila tudi marsikaj, kar je vseeno, če ne bi znala. Med drugim je postala odličen čuvaj, kar je bila tudi mala črnuhinja Yuki, saj je od jutra do večera čuvala vse, kar je bilo naše …

 

Tisa začne služit kruh 🙂
Seveda smo Tiso od prvega dne dalje tudi “učili” nastopanja pred kamero. Pri vseh mojih napovednikih je bila zraven in včasih je morala kar dolgo sedeti pri miru.
Ko je bila mlajša, ji je to šlo bolje od “tačk” :-)), potem pa je ugotovila, da ji je lažje, če to delo “opravlja” leže :-)).
In se ji je ekipa pač prilagaja:-)).

 

 

Tisa in njeni mladički
Tisa je imela tudi enkrat mladičke. Bilo jih je sedem, en fantek in šest deklic. Takrat smo se dva meseca ukvarjali samo z mladički in to so bili najlepši dnevi v našem življenju. Poleg tega, da smo bili ob njih vsak trenutek in pomagali mamici Tisi, je hkrati nastajal tudi film o vsem, kar se je dogajalo pri nas … podnevi in ponoči …
Iz posnetkov smo najprej naredili urni film, potem pa še polurno posebno oddajo Štiri tačke, ki si jo lahko ogledate tudi na naši spletni strani (video).

 

 

Mala yorkica Zoya

Ko je bila Tisa stara pet let, smo na snemanju v Mariboru spoznali malega yorkija Princa.Tako ljubek mladiček je bil, da smo na poti domov sklenili, da bomo tudi mi kupili enega takega kužka, kljub temu, da smo bili v naši družini dogovorjeni, da v primeru, če bi kdo od nas treh imel take želje na kakšnem snemanju, ga morata druga dva preglasiti in dopovedati, da je Tisa pri hiši čisto dovolj …Takrat pa ni bilo nikogar, ki bi spomnil na naš dogovor, ampak smo vsi padli pod ljubkostjo malega kužka … Naslednji dan smo izvedeli, da imajo leglo malih yorkijev v Novem mestu. Ker so imeli smolo na porodu, sta ostala le še dva mladička, oba zelo majhna in šibka. Ko smo ju prišli pogledat, sta bila Ziggi in Zoya tako majhna kot dve miški. In tisti trenutek smo vedeli, da bo Zoya naša.

 

 

Velika Tisa in mala Zoya
Ko smo jo prinesli domov, se je Zoya korajžno stisnila k Tisi in takoj sta se vzljubili.
Tako je bilo potem vseh pet let in njune vragolije so nam neštetokrat polepšale naše življenje. In, nikoli nam ni bilo težko prijeti sesalca in posesati dlak in iglic, ki sta jih prinesli v hišo, saj sta nas že naslednji trenutek nasmejali do solz. Veliki zaveznici in prijateljici sta bili, kljub temu, da sta bili tako zelo različnih karakterjev. Medtem, ko je bila Tisa umirjena, potrpežljiva, ubogljiva … je mala Zoya navita “sto na uro”. Nenehno je v akciji, kaj bo ušpičila, kdo se bo igral z njo, kje bo našla igračko ali priboljšek …
Zvečer pa sta se obe umirili in takrat je prišel naš najlepši del dneva, saj smo se ponavadi vsi skupaj spravili na kavč in gledali televizijo …

 

 

Tisa je zaprla svoje lepe očke
26. marca 2010 je naša ljuba Tisa za vedno zaprla svoje lepe očke.
A v naših srcih bo ostala večno.
Zelo jo pogrešamo.

Bajka
Ko ni bilo več naše Tise, je bila naša hiša zelo prazna in odločili smo se, da bomo bernčka še imeli, sploh pa, ker smo vedeli, da lahko počakamo na Tisino prapravnukinjo. Na Škofljici pri Galetovih je namrač doma Tisina hčerka Bajka, njena hčerka Luna in Lunina hčerka Bina.
Binca je 1.marca skotila 8 mladičkov, 4 samičke in 4 samčke. Seveda smo spremlljali že njeno brejost in se veselili vsakega skotenega mladička.

 

 

Kmalu smo šli pogledat leglo in se skoraj že odločili za Gracijo. Najmanjša med vsemi pa je bila Gloria, ki nas je vedno, kadar smo bili tam, osvajala na svoj način:-)).
Ko smo se morali odločiti, katero samičko bomo vzeli, se je Gloria spet korajžno postavila pred nas in milo zajokala. Vedela je, da je treba “pritisniti” na naša čustva in stvar bo zapečatena :-))).

 

 

Tako smo konec aprila v naš dom na Katarino pripeljali malo kosmato kepico, ki nas je osvojila prvi trenutek. Mi pa njo.
Mala Gloria je dobila pri nas ime po Tisini hčerki in Glorijini babici. Kličemo jo Bajka.

 

 

 

Tudi naša mala Zoya je Bajko lepo sprejela, čeprav je Bajka vsak dan večja in še nima občutka za nežno igro.
Sta pa prijateljici, Zoya jo uči najrazličnejših traparij in ve, da bo kmalu dobila veliko “sestrico”, ki ji bo nudila zaščito pred vsemi.

 

 

Bajka je prava bernka. Rada nas ima in vsak trenutek želi biti v naši bližini. Če se le da, se stisne k nekomu od nas, najraje pa vidi, da smo okoli nje kar vsi po vrsti.
Seveda pa že nadaljuje Tisino delo … sodeluje pri nastajanju oddaje Štiri tačke, kjer sta z Zoyo maskoti oddaje in zaenkrat še bolj ali manj nagajata pri snemanju napovednikov :-)).

 

 

 

Seveda se zavedamo, da Bajka ne bo prav taka, kot je bila Tisa, saj je vsak kuža malo drugačen in prav je tako. Vsekakor pa jo imamo zelo radi in ona to čuti. Tako, kot Tisa, nam tudi Bajka vsak dan posebej pokaže, kako nas ima rada in nam sporoča, kako lepo ji je z nami.
Mi pa seveda njej :-)).
Je pa res, da v njenih nagajivih očkah vidimo tudi majhne iskrice, ki so tudi malo Tisine.

Vedno, ko umre tvoj kuža, odide z njim delček tebe.
29. junija je nepričakovano zaradi limfnega raka, zaprla očke naša draga Bajka.
Hudo je bilo, zato smo sklenili, da ne bomo imeli več nobenega bernčka …

 

 

Hana
Ko smo pri nas najbolj žalovali za Bajko, je v Domžalah psička Bibi skotila 9 mladičkov. Bibi je bila Bajkina prijateljica s krasnim značajem …
Počasi smo začeli verjeti, da bo žalost manjša, če vseeno pride v našo novo hišo v Škofji Loki še ena mala pikica. In, tako je zdaj z nami Hana. Ena sama sreča in ljubezen na štirih tačkah.